EOTRH

EOTRH  

Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis’  

Wat?  
EOTRH is een aandoening van de snijtanden (en eventueel de ruinentanden) bij het oudere paard. Het betreft een langzaam ontwikkelende aandoening waarbij sommige of alle snijtanden aangetast worden. De aandoening wordt gekenmerkt door een resorptie (oplossen) van de tand in combinatie met de vorming van abnormale hoeveelheden cement rondom de wortels. Er bestaat een vorm waarbij de tanden erg broos worden (met veel reactie van het tandvlees) en een vorm waarbij de wortels van de tand extreem dik worden (vaak met veel minder tandvleesreactie). Uiteraard komen ook alle mengvormen voor.  

Symptomen  
Paarden die lijden aan EOTRH worden gekenmerkt door 1 of meerdere van onderstaande symptomen;  

 abnormale hoeveelheid tandsteen  

 Verdikkingen van de snijtanden ter hoogte van de wortels  

 Ontstoken en reactief tandvlees, mogelijk kleine fistelgangetjes (openingen)  

 Losse snijtanden  

Wanneer EOTRH meerdere tanden heeft aangetast en/of in een verder gevorderd stadium beland, wordt het een erg pijnlijke aandoening. Vaak eten deze paarden moeizaam, speekselen veel en stinken uit de mond.  

Oorzaak  
De exacte oorzaak van EOTRH is nog niet bekend. Het gaat om een auto-immune aandoening (het lichaam valt als het ware de eigen snijtanden aan) die meer (maar niet uitsluitend) voorkomt bij oudere paarden (+14j) en die ook vaker voorkomt bij bepaalde rassen. De Ijslander lijkt bijzonder gevoelig voor deze ziekte.  

Diagnose 
Vaak zijn de klinische tekenen voldoende voor het stellen van de diagnose, eventueel kan een röntgen-opname van de snijtanden meer duidelijkheid verschaffen over de omvang van de aandoening. 

Behandeling & Prognose 
Helaas is er tot op heden geen medicamenteuze behandeling die het ziekteproces kan stoppen of genezen. Experimenteel lijken corticosteroïden het proces te kunnen vertragen. In de meeste gevallen dient dan ook overgegaan te worden tot extractie van de aangetaste snijtanden. Eens de slechte tanden getrokken zijn, kunnen deze paarden weer ‘normaal’ eten. Paarden zonder snijtanden kunnen verbazingwekkend goed eten en kunnen makkelijk gras met de tong en het gehemelte ‘afknippen’. 

Paarden waarbij alle snijtanden verwijderd worden zullen vaak het puntje van hun tong uit de mond laten hangen. Dit hoeft echter voor de meeste paarden niet meer te betekenen dan een schoonheidsfoutje. 

Voor meer informatie over deze aandoening of andere gebitsproblemen bij het paard kan u steeds contact opnemen. 

 

EOTRH

Perifere Cariës

Perifere cariës wordt gekenmerkt door aantasting en/of verlies van cement; de buitenste laag van de tanden van een paard.

Lees meer keyboard_arrow_right

Back to (less ab-)normal - Update Covid-19

Gelet op de exit-strategie van de overheid om de corona-maatregelen af te bouwen maakt ook Equide zich op om opnieuw een versnelling hoger te schakelen. Equide bleef deze hele periode beschikbaar voor spoedgevallen in onze eigen kliniek en in de partnerklinieken in Bel...

26 april 2020

Lees meer keyboard_arrow_right

Corona (COVID-19) - Taking Responsibilties NOW

Although summer is still around you can already sense a little hint of fall in the air. This picture is taken at the entrance of our clinic this morning. We still feel highly privileged to be able to work in this magnificent setting.

1 maart 2020

Lees meer keyboard_arrow_right

Vetlife - ourlivesmattertoo - vetsforvets

Today I would like to mention a major issue in our profession; suicide. Not because I like to complain but because I'm seriously worried for my profession, my colleagues and their health. I recently read a post by an American veterinarian - Erin Wilkins - who just lost...

16 september 2019

Lees meer keyboard_arrow_right

Upcoming projects

Although summer is still around you can already sense a little hint of fall in the air. This picture is taken at the entrance of our clinic this morning. We still feel highly privileged to be able to work in this magnificent setting.

1 augustus 2019

Lees meer keyboard_arrow_right

Geriatrisch paard

Oudere paarden zijn vatbaarder voor een aantal aandoeningen en ondergaan (vaak fysiologische) veranderingen. Ze vereisen dan ook extra zorg en management.

Lees meer keyboard_arrow_right

Diastema's

Een diastema (meervoud diastemata, ook vaak diastema’s of diastasen genoemd) is een ruimte tussen 2 tanden. Wanneer we spreken van diastemata bij het paard dan bedoelen we meestal ruimtes tussen de kiezen van het paard.

Lees meer keyboard_arrow_right

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x