Back to (less ab-)normal - Update Covid-19
Gelet op de exit-strategie van de overheid om de corona-maatregelen af te bouwen maakt ook Equide zich op om opnieuw een versnelling hoger te schakelen. Equide bleef deze hele periode beschikbaar voor spoedgevallen in onze eigen kliniek en in de partnerklinieken in België, nu wordt het tijd voor de volgend stappen.
Om iedereen zo goed mogelijk verder te helpen en de wachttijden niet dramatisch te verlengen kunnen ook jullie een steentje bijdragen:
- Door naar onze praktijk te komen met uw paard. Dit vermindert onze reistijden en garandeert de best mogelijke setting voor zowel uw paard als voor onze veiligheid inzake corona. Een afspraak op onze kliniek is en blijft de snelste optie, een deel van de (specialistische) behandelingen kunnen ook enkel hier uitgevoerd worden.
Gedurende de maanden mei en juni willen we onze klanten graag bedanken voor hun begrip en wordt de consultkost op onze praktijk gehalveerd!
U kan daarnaast ook gratis gebruik maken van onze boxen om uw paard een aantal uur bij ons te stallen als u dat logistiek beter uitkomt.
- Een afspraak op 1 van onze partnerklinieken te maken. Equide is op vaste tijdstippen werkzaam binnen Paardenkliniek Via Nova te Bree, Paardenkliniek Het Bokt te Peer en Paardenkliniek Daniël Steffens te Zutendaal. Ook hier kan u in de beste omstandigheden sneller geholpen worden. De Nederlandse partnerklinieken volgen zo snel mogelijk.
- Aanvragen tijdig te doen en waar mogelijk patiënten te combineren. Dit verhoogt onze efficiëntie waardoor we sneller de wachttijden kunnen inkorten. Bovendien heeft ook dat een gunstig effect op uw rekening.
- Door mee de spreiding van het corona-virus tegen te gaan. We streven naar een minimum aan personen aanwezig op elke afspraak, het hanteren van hygiënische maatregelen en social distancing. De gezondheid en het welzijn van uw paard is voor ons van het hoogste belang maar dat geldt net zo goed voor uw en onze gezondheid! Bij het maken van een afspraak zullen we u op de hoogte brengen van de actuele richtlijnen.
- Vanaf 4 mei zullen we beperkt opnieuw nieuwe afspraken aan huis uitvoeren. Prioriteit wordt uiteraard gegegeven aan klanten wiens afspraak werd geannuleerd of die reeds een afspraak hebben en aan patiënten met nood aan dringende tandzorg. Voorlopig is nog niet duidelijk wat met de grenscontroles zal gebeuren. We wachten helaas dan ook nog even met het inplannen van afspraken in Nederland.
Het zal de komende weken en maanden allicht nog wat kunst -en vliegwerk vergen om iedereen verder te kunnen helpen. Toch zijn we ervan overtuigd dat we samen een oplossing vinden voor uw geliefde paarden!
Draag zorg voor elkaar, hou nog even vol en een heel fijne zondag!
Wouter Demey
Sien Pauwels
Dierenartsenpraktijk Equide
26 april 2020
Het Gebitsonderzoek
In dit tweede artikel nemen we je mee op weg bij het uitvoeren van een grondig gebitsonderzoek. Waaruit bestaat zo’n onderzoek? Waar moeten we op letten? Welke instrumenten zijn een absoluut minimum om een goede diagnose te kunnen stellen? Goed onderzoek is essentieel; het leidt tot een juiste diagnose. Alleen met de juiste diagnose kan de behandeling correct worden uitgevoerd.
1 maart 2022
Welkom in de wondere wereld van de paardentanden
Voor onszelf vinden we het heel normaal dat we jaarlijks naar de tandarts gaan voor een gebitscontrole. De nadruk in de humane tandheelkunde ligt duidelijk op preventie. Beter problemen voorkomen en tijdig ingrijpen, dan te laat behandelen. Maar voor je paard is dat net zo belangrijk …
31 januari 2022
De (on)zin en mogelijke risico's van het aanleggen van zogenaamde 'bitseats' bij paarden.
'Bitseating' oftewel het - vaak extreem - inkorten en afronden van (een gedeelte van) de eerste kiezen is niet onschuldig, noch berust deze op wetenschappelijke onderbouwing.
27 januari 2022
Wereld Dierendag & the race to the bottom
Over het gebruik van ongezonde (draag)merries in onze paardenfokkerij
4 oktober 2021
Booklet - Common bit and bridle related lesions in horses - bitfitting
Nieuwe creatie: een A4 boekje over de meest voorkomende bit- en hoofdstelverwondingen en veel advies over het correct aanpassen van het bit.
20 september 2021
Bit- en hoofdstelgerelateerde letsels bij het bereden paard - Deel 2
Het eerste deel van dit artikel betrof een overzicht van de normale anatomie en de meest voorkomende ‘bitgerelateerde letsels’ bij onze paarden. Naast een goede inspectie van de mondholte en diagnostiek van deze typische verwondingen is het uiteraard essentieel de eigenaar ook gefundeerd advies te kunnen meegeven.
30 juni 2021
Bit- en hoofdstelgerelateerde letsels bij het bereden paard - Deel 1
Bit- en hoofdstelgerelateerde verwondingen (verder afgekort ‘bitletsels’) bij onze paarden zijn veel voorkomende bevindingen tijdens routine gebitscontroles.
31 mei 2021
Kiesextracties bij het paard anno 2021
Kiesextracties gebeurden 20 jaar geleden bijna uitsluitend onder algemene anesthesie en via een (uitwendige) chirurgische benadering. Anno 2021 is dit nog slechts in zeer uitzonderlijke gevallen nodig. De kans op complicaties is hierdoor drastisch gedaald (Caramello et al. 2020).
30 april 2021
Uitwendig trauma als oorzaak van een ontwikkelingsstoornis van het paardengebit
Deze casus illustreert hoe een traumatisch insult aan het hoofd van een jong paard kan leiden tot complexe gebitspathologie. Paarden in het algemeen - en jonge paarden in groepshuisvesting in het bijzonder - kunnen zichzelf of elkaar makkelijk verwonden. De impact van deze trauma’s varieert van onschuldig tot fataal
31 maart 2021
Extractie van een gebroken haaktand
Bij het verwijderen van een haaktand wordt meestal een mucoperiostale flap gecreëerd, waarna een deel van het omringende alveolair bot wordt weggenomen. Wanneer de tand vrijgeprepareerd is en voldoende gemobiliseerd werd, kan deze verwijderd worden.
28 februari 2021
Ontwikkelingsstoornissen in het gebit van paarden
Wouter Demey zal op 4 juni 2021 tijdens het (virtuele) 29e European Congress of Veterinary Dentistry - European Veterinary Dental Forum een lezing geven over ontwikkelingsstoornissen in het gebit van paarden.
2 juni 2021
Een lift voor de kleinste paardjes bij Equide!
Equide heeft onlangs een unieke lift op maat ontwikkeld om ook uw kleinste pony's comfortabel en op de best mogelijke manier te kunnen behandelen.
9 mei 2021
POSTER: Common bit and bridle related lesions in horses
Equide en Vetrident (Dierenarts Stijn Teysen) - gesteund door the NCED - hebben een poster (maat A0) gepubliceerd met de meest voorkomende bitletsels bij onze paarden.
25 april 2021
Perifere Cariës
Perifere cariës wordt gekenmerkt door aantasting en/of verlies van cement; de buitenste laag van de tanden van een paard.
Corona (COVID-19) - Taking Responsibilties NOW
Although summer is still around you can already sense a little hint of fall in the air. This picture is taken at the entrance of our clinic this morning. We still feel highly privileged to be able to work in this magnificent setting.
1 maart 2020
Vetlife - ourlivesmattertoo - vetsforvets
Today I would like to mention a major issue in our profession; suicide. Not because I like to complain but because I'm seriously worried for my profession, my colleagues and their health. I recently read a post by an American veterinarian - Erin Wilkins - who just lost...
16 september 2019
Upcoming projects
Although summer is still around you can already sense a little hint of fall in the air. This picture is taken at the entrance of our clinic this morning. We still feel highly privileged to be able to work in this magnificent setting.
1 augustus 2019
EOTRH
‘Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis’ EOTRH is een aandoening van de snijtanden (en eventueel de ruinentanden) bij het oudere paard.
Geriatrisch paard
Oudere paarden zijn vatbaarder voor een aantal aandoeningen en ondergaan (vaak fysiologische) veranderingen. Ze vereisen dan ook extra zorg en management.
Diastema's
Een diastema (meervoud diastemata, ook vaak diastema’s of diastasen genoemd) is een ruimte tussen 2 tanden. Wanneer we spreken van diastemata bij het paard dan bedoelen we meestal ruimtes tussen de kiezen van het paard.